Objevování balíčků


Zdravím a vítejte u mé první recenze na skvělé pomůcky pro objevení balíčků karet, především za použití gimiků.

Na úvod bych se vám rád představil. Jmenuji se Jakub Mičín, je mi 23 let a kouzlení je mým koníčkem již odmalička. Seriózně jsem se začal věnovat karetní magii v 15 letech a od té doby nosím karetní balíček stále při sobě. Moje vášeň ke kartám mě dále dostala k mikromagii, která tvoří převážnou část mých vystoupení. Během dalších let jsem piloval svá karetní kouzla a začal nahlížet do dalšího velmi zajímavého kouzelnického oboru, kterým je mentalismus.

Pravidelně vystupuji na firemních večírcích, svatbách a narozeninových oslavách, kde oproti jevišti spíše upřednostňuji takzvaný „table hopping“. Chodím mezi jednotlivými stoly a předvádím karetní kouzla a mentalismus, při kterých mi vyhovuje bližší kontakt s obecenstvem. Tak můžu svým trikům přidat na skutečnosti a více tím ohromit samotné diváky.

V nedávné době jsem se připojil k rozvoji Dokonalého Triku, čímž dokáži spojit moji vášeň kouzlit s něčím co je užitečné pro ostatní kouzelníky a lidi, kteří by rádi začali s kouzlením. Proto jsem se také rozhodl začít vytvářet recenze, které doufám, že otevřou dveře do světa kouzel mladé nastupující generaci a pomůžou rozšířit řady kouzelníků, a to jak profesionálů, tak i amatérů, kteří provozují kouzelní pouze pro pobavení druhých. Zároveň doufám, že tím pomůžu rozvíjet tento úžasný projekt s názvem Dokonalytrik.cz.

Jak jsem již zmínil v úvodu, tak v dnešní recenzi bych se rád věnoval trikům, které vám umožní originálně a elegantně objevit balíček karet, s kterým můžete začít okamžitě kouzlit. Představení balíčku karet je někdy dost důležité, protože je to to první, co divák uvidí, než začne samotný trik. Balíček lze objevit buď lehkou manipulací bez použití jakýchkoli pomůcek, nebo s použitím níže představených efektů. Budu se především věnovat metodám s gimikem, jen zmíním pár možností, jak objevit balíček bez použití jakýchkoli pomůcek. Jedna možnost je balíček si připravit do rukávu, tzv. Sleeving techniky, u saka a během konverzace pouze svěsit ruku a nechat balíček sklouznout rukávem přímo do vaší dlaně a poté ho objevit například pod šátkem, nebo z pyropapíru, nebo jakkoliv vás napadne. Další možností je například použití měnícího pytlíku a podobných pomůcek. Teď tedy ke třem trikům, o kterých si myslím, že jsou v tomto ohledu nejpraktičtější a nejpoužívanější k dosažení výše zmíněného efektu. Jsou to triky Sudden deck od Davida Regala, Loaded od Marcuse Eddieho a 3D Advertising od Henryho Evanse.

Začnu trikem Loaded, z těchto tří triků jako jediný neobsahuje žádný gimik v balení, ale pouze DVD na kterém je však velmi dobře popsán postup jak si gimik vyrobit. Není to vůbec složité a člověk to zvládne během 10 – 15 minut. Tento trik se nejlépe hodí na street magic nebo table hopping. Jeho obrovská výhoda je ta, že máte prakticky pouze upravenou krabičku, která má stejné rozměry jako obyčejná krabička od karet. To znamená, že místo obyčejné krabičky máte karty v této upravené krabičce a tudíž máte efekt kdykoli při ruce. Ta horší stránka tohoto triku je v tom, že je nejnáročnější na manipulaci, a zabere dost času natrénovat si potřebný pohyb a následné ukázání zdánlivě prázdné krabičky divákovi. Takže na závěr bych tento trik shrnul několika větami. Gimik si musíte vyrobit sami, je náročnější na předvedení, ale máte ho stále u sebe a nezabere vám žádné místo navíc, a když ho nebudete pořád nosit v kapse u kalhot tak by měl i dlouho vydržet. Navíc opravit tento gimik není vůbec složité J

Druhý trik se jmenuje Sudden deck, nejnovější verze má číslo tři. Oproti předchozímu triku dokážete natisknout bezbarvou rozloženou krabičku karet do designu Bicycle, následně krabičku v ruce poskládat a nakonec z ní vytáhnout kompletní balíček 52 karet. Tento trik vypadá skutečně výborně, až se zdá, že je to kamerový trik J. U tohoto triku obdržíte gimik, který není složité ovládat. Trik bych nepředváděl v plném obklopení lidmi, ideální je úhel okolo 135 stupňů, čehož není vůbec složité dosáhnout, stačí si jen správně stoupnout k divákům J Tento trik se podle mě nehodí tolik na street magic, ale jeho největší síla je při vystupování na různých akcích a večírcích, kde lidé stojí ve větší vzdálenosti od kouzelníka. V tomto případě vypadá vizuální proměna balíčku zcela dokonale. Hlavní nevýhoda, jak jsem již zmiňoval, je v částečném omezení pohledu diváků, ale do jisté míry to lze zmenšit na minimum, například provedením triku blíže vašemu tělu a podobně. Další věc je ta, že s sebou musíte nosit gimik, který se dá ale poskládat do velikosti krabičky a proto by s tím taktéž neměl být větší problém. Zapomněl jsem dodat, že nejnovější verze triku umožňuje oproti předchozím verzím ukázat po natištění krabičku z obou stran, což je příjemná drobnost, která triku přidá na efektivitě.

Třetí trik se jmenuje 3D Advertising. Trik spočívá v objevení balíčku karet z katalogu, na kterém jsou natištěny různé karetní balíčky. Jeden z balíčků si vybere kouzelník, ten pak vypadne z katalogu a stane se z něj skutečný balíček karet a na místě kde se obrázek nacházel, zůstane jen prázdné místo. Objevení balíčku je taktéž velmi vizuální a divák může vidět, jak se obrázek promění do skutečnosti. Katalog můžete dát divákům k prohlédnutí, není na něm co najít. V předchozích efektech divákům balíčky do ruky dát nemůžete. K předvedení tohoto triku s sebou musíte nosit katalog, který ale nezabere prakticky žádné místo a balíček karet. Úhel, ze kterého se mohou diváci dívat na efekt je trošku horší než u Sudden decku, ale opět by to neměl být žádný problém. To co je pro mě velmi zajímavé u tohoto efektu je gimik, který je velmi chytrý. Ale to nejdůležitější je to, že s ním můžete dělat stejné triky jako s trikem Tool od Davida Stona, což je pro mě největší plus tohoto efektu. Ihned poté co vám vypadne kompletní balíček karet z katalogu, máte okamžitě v ruce k dispozici opravdu zajímavý gimik, se kterým s trochou fantazie můžete provádět velmi efektní triky. 

Na mikromagii a street magic se nejvíce hodí triky Loaded a 3D Advertising, naopak na stand up vystoupení je z důvodu vizuálnosti nejlepší Sudden deck.

Z pohledu náročnosti je nejobtížnější Loaded, druhý Sudden deck a nejjednodušší na provedení je 3D Advertising.

Co se týče dalšího využití gimiků, tak triky Loaded a Sudden deck použijete pouze k efektu, pro který jsou vytvořeny. Trik 3D Advertising se dá díky chytrému gimiku využít ke spoustě dalších efektů.